حدیث روز :
امام باقر (ع) می فرماید : دانشمندى كه از علمش استفاده شود ، از هفتاد هزار عابد بهتر است.



سید مرتضی تنها !

کاوش نیوز-مجتبی لشکربلوکی، سید شهدای اهل قلم، لقب کسی است که در شهریور سال ۱۳۲۶ ، در خانواده‌ای پر جمعیت و مستأجر در شهر ری به دنیا آمد که از نظر معیشتی در تنگنا بودند .

وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه‌ خود را در شهرهای زنجان ، کرمان و تهران به پایان رساند و سپس به عنوان دانشجوی معماری وارد دانشکده‌ هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد. او از کودکی با هنر انس داشت؛ شعر می‌سرود داستان و مقاله می‌نوشت و نقاشی می‌کرد.

سید مرتضی پس از پیروزی انقلاب اسلامی معماری را کنار گذاشت و به اقتضای ضرورت‌های انقلاب به فیلمسازی در گروه فیلم سازی جهاد سازندگی مشغول گردید.

آوینی فیلمسازی را با ساختن چند مجموعه درباره‌ غائله‌ گنبد(مجموعه‌ شش روز در ترکمن صحرا) ، سیل خوزستان و ظلم خوانین (مجموعه‌ مستند‌خان گزیده‌ها) شروع نمود و فعالیت‌های مطبوعاتی خود را در اواخر سال ۱۳۶۲، همزمان با مشارکت در جبهه‌ها و تهیه‌ فیلم‌های مستند درباره جنگ ، با نگارش مقالاتی در ماهنامه اعتصام ارگان انجمن اسلامی آغاز کرد. در این دوره به سینما ،‌ هنر ،‌ فرهنگ واحد جهانی و مواجهه آن با مسائل مختلف فکر می‌کرد.

مجموعه تحقیقات و مباحث ها و نوشته‌های آوینی در ماهنامه هنری سوره منتشر ‌و بعدها در کتاب آینه جادو که جلد اول از مجموعه مقالات و نقدهای سینمایی اوست جمع آوری شد.

اواخر سال ۱۳۷۰ مؤسسه فرهنگی روایت فتح به فرمان حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تأسیس شد تا به کار فیلمسازی مستند و سینمایی درباره دفاع مقدس بپردازد و  سید مرتضی تهیه‌‌ مجموعه‌ روایت فتح را که بعد از پذیرش قطعنامه رها شده بود ، به عهده گرفت؛ عموم افراد عادی شهید آوینی و صدای زیبای او را با مجموعه روایت فتح می شناسند .

روایت محرم ، گنجینه آسمانی ، توسعه و مبانی تمدن غرب  ،آینه جادو(3 جلد) ، آغازی بر یک پایان ، امام (ره) و حیات باطنی انسان ، فردایی دیگر ، حلزون‌های خانه به‌دوش ، رستاخیز جان ، فتح خون‏ ، یک تجربه‌ماندگار ، با من سخن بگو دوکوهه ، مرکز آسمان ، حکومت فرزانگان ، سفر به سرزمین نور ، شهری در آسمان ، نسیم حیات ازجمله مهمترین آثار بجا مانده از اوست .

مقام معظم رهبری در ابتدای سال 1395 در رابطه با سید مرتضی فرمودند :

(( شهید آوینی پیشاهنگ کارهای فرهنگی بود ))

بسیاری از مردم از تغییر می ترسند ازغیر کلیشه ای بودن و غیر کلیشه ای حرف زدن می ترسند ، سید مرتضی تلاش می کرد روایت غیرکلیشه ای و حقیقی از جنگ را در آثارش ارائه دهد ، چیزی که مرحوم مددپور آن را سینمای اشراقی نامید .

پیشاهنگی شهید آوینی گاه سبب می شد به انقلابی نبودن هم متهم شود ، جذب برخی افراد به داخل جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی هم نشانه ای دیگر از پیشاهنگی اوست ، او زودتر از بسیاری انقلابیون ، بعد از جنگ مشکلات مدیریتی و فضای روشنفکری را نقد کرد و بسیاری از تصورات و مشهورات را به هم ریخت ،  آوینی بسیاری از جوانان حزب اللهی را با مواجهه هستی شناسانه با تمدن غرب و تکنیک آن آشنا کرد ،  سید مرتضی درباره نسبت نظام حکومتی در عالم جدید با انقلاب اسلامی یا حکومت دینی و یا درباره نسبت انسان در محیط انقلاب اسلامی و محیط غربی و تفاوت آنها بحث می کند.

و این پیشاهنگی و فراتر بودن از زمان خود در عرصه فکری و فرهنگی ؛ سید مرتضی را گاهاً تنها می کرد .

سید مرتضی روز بیستم فروردین ۱۳۷۲ در منطقه فکه در حال بررسی لوکیشن فیلم مستند شهری در آسمان ، با مین برخورد کرد و بر اثر اصابت ترکش مین باقی‌مانده از زمان دفاع مقدس شهید شد.

 شهید آوینی نماد جهادگر پُرتلاش و هنرمند متعهد بود .

پس از شهادت، رهبر انقلاب شخصا در مراسم تشییع او شرکت کردند و لقب «سید شهیدان اهل قلم» را به او دادند اینگونه بود که به پاسداشت هنر متعهد او روز شهادتش به عنوان «روز هنر انقلاب اسلامی» نامیده شد.

مقام معظم رهبری در روز اول فروردین سال 1395 فرمودند :

(( در زمینه‌های فرهنگی کاری که شهید آوینی  پیشاهنگش بود و در این  اواخر مرحوم سلحشور- که این‌ها پیشـروان کار  انقلابی در این کشورند- این‌ها را  باید ترویج کرد، این‌ها را باید تقدیر کرد و نام این‌ها را باید گرامی داشت ، کار انقلابی این است . ))

سالروز شهادت سید شهدای اهل قلم ، سید مرتضی آوینی و روز هنر انقلاب اسلامی گرامی باد .


به کانال خبری« کاوش نیوز»در تلگرام بپیوندید

ارسال نظر

اطلاعات
برای ارسال نظر، باید در سایت عضو شوید.