حدیث روز :
امام صادق(ع) می فرماید : دو رکعت نماز شخص متاهل برتر از هفتاد رکعت نمازی است که شخص مجرد می خواند.


» » تحریف سخنان رهبری در مورد مدیریت فضای مجازی؟!/ آدرس غلط برای جلوگیری از مدیریت و حکمرانی جمهوری اسلامی بر فضای مجازی

تحریف سخنان رهبری در مورد مدیریت فضای مجازی؟!/ آدرس غلط برای جلوگیری از مدیریت و حکمرانی جمهوری اسلامی بر فضای مجازیتجربه گذشته نشان داده که عده ای بدشان نمی آید که سخنان و مطالبات مقام معظم رهبری را تفسیر به رأی و حتی تحریف کرده و راه های راحت تر را برگزینند!
...

کاوش نیوز-رضا صفری: مدیریت فضای مجازی یکی از اساسی ترین موضوعاتی است که امروز  با توجه به قدم نهادن در گام دوم انقلاب اسلامی، برای جمهوری اسلامی ایران بسیار ضروری است. با وجود تأکیدات چند ساله مقام معظم رهبری درباره حکمرانی و مدیریت فضای مجازی، ایشان در سخنرانی نوروزی سال 1400، با بیان «ول بودن فضای مجازی» در حقیقت عملکرد منفعلانه دولت و شورای عالی فضای مجازی را به چالش کشیده و بیان داشتند: «... متأسّفانه در فضای مجازیِ کشور ما هم که آن رعایتهای لازم با وجود این همه تأکیدی که من کردم صورت نمیگیرد و در یک جهاتی واقعاً ول است، که بایستی آن کسانی که مسئول هستند حواسشان باشد. همه‌ی کشورهای دنیا روی فضای مجازیِ خودشان دارند اِعمال مدیریّت میکنند، [در حالی که] ما افتخار میکنیم به اینکه ما فضای مجازی را ول کرده‌ایم! این افتخار ندارد؛ این به هیچ وجه افتخار ندارد. فضای مجازی را بایستی مدیریّت کرد. از این امکان مردم استفاده کنند، برای مردم بلاشک وسیله‌ی آزادی است، خیلی هم خوب است امّا نباید این وسیله را در اختیار دشمن گذاشت که بتواند علیه کشور و علیه ملّت توطئه کند... »
 هر چند این نارضایتی از سوی ایشان بارها مطرح شده است و  مسئولان هم با بیان مسائل حاشیه ای  یا فرار از پاسخگویی به مردم و قانون، در هر صورت به دنبال راهی برای نجات خود بوده اند، اما بعضاً مشاهده می شود که برخی از گروه های انقلابی نیز با تمسک به قسمت هایی از سخنان مقام معظم رهبری و غفلت از بعضی سخنان دیگر ایشان، اصل و فرع را با هم خلط کرده و ناخواسته راهی دیگر برای فرار از  پاسخگویی، پیش روی مسئولان قرار می دهند.
مثلاً اخیراً با دست به دست شدن و انتشار گزیده ای از بیانات مقام معظم رهبری در دیدار سال 96 با اعضای شورای عالی فضای مجازی و توجه ایشان به موضوع تولید محتوا، مشاهده شده است که برخی از افراد، موضوع مدیریت فضای مجازی را که مد نظر معظم له است و اخیراً هم چند روز قبل به آن اشاره کردند، مطرح می کنند و در ضمن آن، به بزرگنمایی موضوع تولید محتوا می پردازند.
حال اینکه اساساً این بیان ایشان و نظایر آن، ضمن اینکه قطعاً بدون برنامه ریزی و مدیریت میسر نیست، اما جدای از مباحث کلان حاکمیتی و مدیریتی فضای مجازی است و در راستای فعالیت های حوزه کاربری باید تفسیر گردد. مثل توصیه های قبلی ایشان به طلاب و روحانیون در استفاده از فرصت فضای مجازی که آن هم در همین راستا است.
برای این ادعا به طور اجمالی چند دلیل می توان آورد:
1. باید توجه داشت که مقام معظم رهبری مدیریت فضای مجازی را امری کلان و راهبردی می دانند.
ایشان شهریور ماه سال 99 در دیدار تصویری با هیئت دولت، خواسته اصلی خود را در حوزه مدیریت و حکمرانی فضای مجازی به این شکل بیان کرده و از عبارت «تأکید مؤکد اینجانب» برای آن استفاده کردند:
 «... الان واقعاً فضای مجازی، یک بخش حقیقی از زندگی مردم شده؛ حالا دولت الکترونیک و از این قبیل که به جای خود محفوظ است- شکّی نیست [امّا] آنچه عرضِ من است و من روی آن تکیه میکنم این است که فضای مجازی بدون اختیار ما، از بیرون از اختیارِ ما دارد مدیریّت میشود؛ بحث این است. فضای مجازی یک چیزی نیست که آدم بتواند مثل یک آب روانی هر جور که میخواهد از آن استفاده بکند؛ دیگران دارند این آب را به یک سمتی که خودشان میخواهند هدایت میکنند؛ آنها دارند مدیریّت میکنند این فضا را. "خب وقتی که ما میدانیم کسانی از بیرون دارند فضای مجازی را -که ما هم دست‌اندرکارش هستیم و مبتلابهِ ما است- هدایت میکنند و مدیریّت میکنند، ما نمیتوانیم بی‌کار بنشینیم در مقابل او؛ ما نمیتوانیم مردممان را که با فضای مجازی ارتباط دارند، بی‌پناه رها کنیم در اختیار آن مدیری که دارد پشت پرده، فضای مجازی را اداره میکند. عوامل مسلّط بین‌المللی در این زمینه‌ها بشدّت فعّالند: از لحاظ خبردهی، خبررسانی، تحلیل داده‌ها و امثال گوناگون؛ هزاران کار دارد انجام میگیرد روی فضای مجازی. برای خاطر این است که بنده روی مسئله‌ی شبکه‌ی ملّی اطّلاعات این‌ همه تأکید میکنم. این شورای عالی فضای مجازی و مرکز ملّی فضای مجازی که تشکیل داده‌ایم و بنده اصرار داشتم و دارم که این [شورا] تشکیل بشود و رؤسای محترم در آن شرکت کنند و تصمیم‌گیری کنند و اجرا کنند، به خاطر اهمّیّت این مسئله است؛ نمیشود این مسئله را رها کرد. و من میبینم که آن اهتمام لازم به خرج داده نمیشود. خب الان شبکه‌ی ملّی اطّلاعات اجزائی دارد، این اجزا باید در زمان‌بندی‌های مشخّص تحقّق پیدا کند؛ آدم میبیند که تحقّق پیدا نمیکند، از زمان‌بندی‌ها عقبند؛ یا سیاستهای اصولی‌ای در زمینه‌ی پهنای باند وجود دارد که مکرّر ابلاغ شده، خب این سیاستها باید رعایت بشود و اینها مورد درخواست و تأکید مؤکّد اینجانب است." (بیانات در ارتباط تصویری با جلسه هیئت دولت 1399/6/2)

2. اگر مدیریت فضای مجازی را در حد تولید محتوای فاخر تقلیل دهیم یا تصور کنیم، آنگاه فلسفه تشکیل شورای عالی فضای مجازی با حضور سران سه قوه و اشخاص حقیقی و حقوقی و همچنین فلسفه تأسیس مرکز ملی مجازی در راستای آن و این همه هزینه کردن ها، زیر سؤال خواهد رفت. زیرا اگر موضوع و دغدغه اصلی، تولید محتوا باشد، قطعاً با بسیج کردن تعدادی از نهادهای فرهنگی و اجتماعی و همچنین با کمک برخی نیروهای جهادی، کم و بیش این امر امکان پذیر است و حال اینکه موضوع اصلی  این نیست.
 
3. فرض کنید که در طراحی و تولید محتوای فاخر به مرحله 100 درصد رسیدیم، آنگاه با مشکلات زیر چه باید کرد:

  • - وابسته کردن فعالیت های تجاری، اقتصادی، فرهنگی و امورات گوناگون مردم و کشوربه دشمن اصلی آنها، با در نظر گرفتن نقش حیاتی فضای مجازی در زندگی امروز همه ملت ها.
    - خروج Big data ( اطلاعات حجیم) از کشور
    - امکان مهندسی پیام ها و فیلترینگ حبابی که توسط پلتفرم های خارجی بر محتوای فاخر ما إعمال می شود
    - محدود سازی یامسدودسازی اکانت های انقلابی و فعال در جبهه مقاومت
    - خبرپراکنی، بمباران شایعات، تهمت و بازی با افکار عمومی
    - تعرض به حریم خصوصی کاربران
    - عقب ماندن صنعت ICT از سایر کشورهای صاحب فناوری از جمله آمریکا و چین
    - اشغال شدن فضای سایبری کشور
    - تولید و انتشار محتوای غیر اخلاقی، از جمله تصاویر و فیلم های مستهجن و مبتذل
    - هجمه به مقدسات اسلام و ادیان آسمانی
    - .....

قطعاً مسیر مدیریت و حکمرانی بر فضای مجازی کشور از طرق دیگری می گذرد و باید همراه با اقدامات ایجابی و سلبی و همچنین سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های مناسب صورت گیرد.
با همه اینها تجربه گذشته نشان داده که عده ای بدشان نمی آید که سخنان و مطالبات مقام معظم رهبری را تفسیر به رأی و حتی تحریف کرده و راه های راحت تر را برگزینند!
تولید محتوای مناسب و عملیاتی کردن آن در قالب طرح ها و روش های گوناگون حتماً ضروری است و به هیچ وجه قابل انکار نیست، اما جریان انقلابی باید مراقب باشد که به جای بزرگنمایی شاخ و برگ ها، بهتر است با مطالبه گری ها و روشنگری های خود، بیشتر به ریشه و تنه اصلی درخت فضای مجازی یعنی استقلال زیرساخت ها ی ارتباطی و اطلاعاتی کشور بپردازد و با این آگاهی بخشی و مطالبه گری ها، نهادهای اجرایی و نظارتی را پای کار بکشاند. اگر این ریشه و تنه قدرتمند شود، قطعاً تولید و انتشار محتوای فاخر نیز ضریب دهی و اثرگذاری بیشتری پیدا می کند.


ارسال نظر

اطلاعات
برای ارسال نظر، باید در سایت عضو شوید.